חשמל, גז, מים: איך תחסכו בהוצאות הבית?תתחילו בכך שתפתחו את החשבונות שאתם מקבלים בדואר ותעברו על הפרטים, הוציאו מהשקעים מכשירי חשמל שאינם בשימוש, תעשו מקלחות קצרות יותר, ובצעו סקר שוק בין חברות הגז. דבי קצב, מומחית לכלכלת המשפחה, ניסתה בעצמה וחזרה לספר איך אפשר לחסוך מאות שקלים בחודש
דבי קצב | mako | פורסם 13/03/12 13:34:20
לפני מספר חודשים, אחרי שהתפרסמו הידיעות על
העליות הצפויות בתעריפי החשמל, החלטתי לקחת על עצמי (ועל משפחתי) אתגר: לבדוק האם באמת ניתן לצמצם את חשבון החשמל ובכמה? זאת כמובן מבלי לסבול יותר מדי. מלאת השראה מהאתגר הצפוי, החלטתי להרחיב את המשימה וללמוד לעומק גם את הוצאות המים והגז בניסיון להבין אם גם אלו אכן קשיחים כפי שנדמה. או שאולי לא?
אז מה אם יש לכם הוראות קבע? תבדקו תמיד את החשבונות
צילום׃ mako
אתרו בזמן חיובים גבוהים מדילא אמתח אתכם יותר מדי. התשובות הן: כן – בקלות (חשמל), כן - אך פחות קל (מים), ואולי (גז). הערה קטנה: אני משתדלת להמליץ רק על טיפים ושיטות שבהם התנסיתי בעצמי או שלמדתי מלקוחותיי מניסיונם האישי והישיר, כאשר הקריטריונים להגדרה כ"טיפ מוצלח" הם פרקטיות ויעילות.
לפני הכל חשוב להבין שכל החשבונות עצמם מכילים מידע מעניין ושימושי. אז פתחו אותם כשהם מגיעים (במיוחד אם אתם משלמים בהוראת קבע), השוו לחודשים קודמים והבינו את הקודים. נשמע בנאלי, אך כבר נתקלתי במקרים שבהם חשבונות שולמו בהוראת קבע ולא נפתחו אלא כעבור מספר חודשים, ואז התגלו חיובים גבוהים. מאוד קשה להוכיח טעויות ולקבל זיכוי בדיעבד, וגם אם לא מדובר בטעות אלא בבעיה פתירה (נזילה למשל), עדיף לטפל בה מיד ול
חסוך הרבה כסף.
חשמל: אל תדליקו את המזגן מיד בכניסה לביתהנה תוצאת הניסוי שעשינו החורף: הצלחנו להוריד את חשבון החשמל ב-33 אחוזים מול התקופה המקבילה אשתקד! וזאת למרות שחלה עלייה של 13.6 אחוזים בתעריפי החשמל. השינוי בחשבון לא נבע משינוי קיצוני באורח חיינו או משהיה ארוכה מחוץ לבית עקב נסיעה. ממש לא. אפילו להיפך: בגלל מזג האוויר הקשה שהינו בבית יותר בחורף הזה. אז מה כן עשינו? הנה רשימת הטיפים אשר באופן מוכח מפחיתים את צריכת החשמל:
1. הוציאו את כל מכשירי החשמל מהשקעים כשהם לא בשימוש. במיוחד אלו עם עינית ההשהיה האדומה או הכחולה. עיניות אלו ממשיכות למצוץ לנו חשמל בזמן שהן מחכות ללחיצת השלט, ולכן מומלץ לנתק פיזית את השקעים מהקירות, כמו גם את מטעני הסלולרי. אפשר גם להשקיע כמה שקלים במפצל עם כפתור כיבוי. כבו אותו כאשר המכשירים המחוברים אליו אינם בשימוש (בלילה ובמהלך היום כשאתם מחוץ לבית). נתקו גם את המזגן מזרם החשמל על ידי הורדת המתג שלו בארון החשמל. לפי ההערכות, ניתן לחסוך באמצעות פעולות פשוטות אלו כ-10 אחוזים מצריכת החשמל.
2. חימום וקירור הבית – לא חייבים להדליק את המזגן מיד בכניסה לבית! תנו לגוף להתרגל בהדרגה לשינוי בטמפרטורה בין החוץ לפנים. בחורף אפשר גם פשוט ללבוש משהו חם יותר, לגרוב גרביים ולהתכסות בשמיכה מול הטלוויזיה.
3. ייבוש בגדים – אנחנו עקבנו החורף באדיקות אחר התחזית, לא רק כדי לדעת אם ירד שלג, אלא לתכנון הכביסות: כאשר היה צפוי יום חמים למחרת, הכנסנו מכונה בערב ותלינו בחוץ או קרוב לחלון גדול ומואר. כשלא הייתה ברירה והיינו חייבים להשתמש במייבש, אז כיוונו את חוגת הדקות לכעשר דקות פחות מהרגיל.
4. תאורה - כל הטיפים הרגילים אכן עובדים: פתחו תריסים, כבו אורות והשתמשו בנורות חסכוניות במקום בנורות ליבון.
ברשת יש כמובן המון טיפים נוספים לחסכון בחשמל. הנה לינק לאתר המעודד חיסכון גם מטעמים סביבתיים -
החנות הירוקה.
איך נראה חשבון החשמל שלכם החורף?ואיך תעברו את הסופ"ש החורפי במינימום הוצאות?
איך נראה חשבון החשמל שלכם החורף?מים: כמה נפשות יש בבית?להפתעתי, גם בסעיף זה הצלחנו לחסוך מול התקופה המקבילה בשיעור של 21 אחוזים, על אף שלא היה שינוי בתעריף לעומת השנה שעברה. אני אומרת "להפתעתי", כי לא עשינו שום דבר יוצא דופן בכדי לחסוך, ואפילו ציפיתי לעלייה מכיוון שעברנו משתיית מים בכדים למכשיר סינון וטיהור מי ברז.
המסקנה שלי היא שמהמודעות הגבוהה שפיתחנו במשפחה לנושא החיסכון, הביאה אותנו לשימוש יעיל יותר גם במים: מקלחות קצרות יותר, סגירת הברז בעת צחצוח שיניים, שימוש בידית הקטנה בהדחת המים באסלה וכו'. אגב, גם אצלנו הותקנו חסכמים במהלך השנה החולפת, אך אינני יכולה לזקוף לזכותם את החיסכון בשימוש במים, שכן הירידה המשמעותית בצריכה חלה רק בתקופה האחרונה ולא מיד אחרי התקנתם.
ובכל זאת, הנה כמה דברים שחשוב לעשות בתחום החיסכון במים:
1. מספר הנפשות בבית. בדקו בחשבונית שיש התאמה בין מספר הנפשות הרשומות במערכת של תאגיד המים לבין מספר הנפשות אשר בפועל מתגוררות בבית. אם אין, גשו לתאגיד עם הוכחה (ספח תעודת הזהות למשל), דרשו תיקון וודאו בחשבונית הבאה שהעדכון אכן בוצע.
2. עקבו אחר החשבוניות. המעקב חשוב במיוחד כאן לאור הבעיות הרבות שנחשפו בשנה החולפת בתכניות תחקיר שונות בתקשורת. בירור מול התאגיד מיד עם קבלת חשבון בסכום לא-הגיוני, יכול לחסוך אלפי שקלים בהמשך.
3. תקנו נזילות וברזים מטפטפים והשקו גינות בשעות הערב. שני אלו רלוונטיים לא רק לדירתכם הפרטית אלא גם לכלל הבניין, כי הם משפיעים על הצריכה המשותפת.
לגבי שימוש חוזר במים, אני מוצאת שעצה זו אינה פרקטית עבור רובנו, כי למי יש מקום בדירתו להחזיק במשך כמה ימים דליים של מי אמבטיה לשטיפת הרצפה? (שלא לדבר על הסכנה שבכך במיוחד למי שיש ילדים קטנים בבית). מלבד זאת, גם בנושא החיסכון במים אני מפנה אתכם לקבלת טיפים נוספים באתר
החנות הירוקה.
עם קצת מאמץ זה אפשרי. דבי קצב
צילום׃ צילום ביתי
גז: בצעו סקר שוק
דווקא בתחום זה ציפתה לי הפתעה לא נעימה. חשבון הגז של רוב האוכלוסיה הינו נמוך, כמה עשרות שקלים בודדים כל חודשיים או פחות, ואנו נוטים לא להתעמק בו. אך במקרה שלי מדובר בחשבון גבוה בהרבה מהממוצע מכיוון שחימום המים בדירתנו נעשה באמצעות גז, ולכן ניתחתי גם אותו לעומק. גיליתי שהתעריף עלה ב-15.7 אחוז בהשוואה לשנה שעברה. כאשר התקשרתי לחברת הגז לברר את פשר העלייה הגבוהה, ההסבר היחיד שניתן לי היה שהתעריף מתעדכן כל כמה חודשים לפי המחיר שקובע בית הזיקוק.
אז איך בכל זאת ניתן לצמצם עלויות בתחום זה?
בצעו סקר שוק. קשה מאוד לחסוך בשימוש בגז (אלא אם כן אתם מחליטים לבשל ולהתקלח פחות), אך דווקא בתחום הזה, בניגוד לחשמל ומים, יש תחרות (מסתבר שקיימות יותר מ-15 חברות אספקת גז בארץ).
הודות לרפורמה שחלה בשוק הגז בשנות ה-90, המעבר בין החברות הוא קל ואינו כרוך בתשלום קנס. בקשו הצעות מחיר מחברות אחרות ואם ההפרש משמעותי, הודיעו לחברה הנוכחית שברצונכם לסיים את ההתקשרות עמה. סביר להניח שהם ישוו את ההצעה הנגדית, במיוחד אם ביכולתכם להתאגד כקבוצה (דיירים נוספים מהבניין או מהשכונה). במידה והחלטתם לעבור לחברה אחרת ואתם גרים בבניין משותף, נדרשת לכך הסכמה של לפחות 51 אחוזים מדיירי הבניין, הסכמה שניתן לקבל בקלות כשמדובר בחסכון.
אז קצת מעקב, קצת מאמץ, חיסכון גדול. שווה, לא?
דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> בטור הקודם: איך תשמרו על המזומנים בכיס ב-8 צעדים?